Folkemødet 2019

 
 


Reportage fra det netop overståede Folkemøde på Bornholm, hvor venner af en fritstrømmende og genskabt Gudenå for første gang deltog med egen stand.


Folkemødet har udviklet sig til et mega-arrangement med mange tusinde besøgende. Således blev der her i 2019 sat ny rekord med 32.000 mennesker på selve åbningsdagen, og det samlede besøgstal oversteg langt de 100.000.


Alligevel skete det umulige. Midt i vrimmelen af glade gæster og aktive udstillere fattede ingen ringere end Bornholms Tidende interesse for Gudenåen og sendte en journalist og en fotograf ud til vor stand A17 for at høre nærmere om sagen. Det kom i avisen midt under mødet, hvor oplaget var allerstørst og flest derfor kunne læse om det. Det er vi selvsagt meget glade for og ovenud tilfredse med. Baggrunden for vor deltagelse var jo at få budskabet ud til flest mulige, og det lykkedes over al forventning.


Vi skal i den forbindelse sige tak til alle dem, der på den ene eller anden måde bidrog til at gøre vor deltagelse i Folkemødet 2019 mulig. Det er nemlig blevet rigtig dyrt at være med - i hvert fald med egen stand, som vi valgte at gøre det. Så tusind tak for den hjælp. Udgiften hertil havde vi aldrig kunnet løfte alene.
De allerførste besøgende på den allerførste dag
Udsigten fra vor stand A17 fejlede bestemt ikke noget:
Vi fik undervejs mødt og snakket med en masse spændende mennesker - fra tidligere EU-parlamentarikere, nuværende folketingsmedlemmer, borgmestre og direktører til helt almindelige danskere med sund interesse for natur og miljø. Vi modtog positiv feedback fra de allerfleste og fik i den forbindelse flere konkrete forslag til, hvordan vi fremover kan gribe den gode sag an.


Vi fik fortalt dem alle om Gudenåen og de fantastiske muligheder, der bare ligger og venter, når først vi får tømt vandmagasinet Tange Sø og genskabt den oprindelige Gudenå:


Den istids-ådal, som landets længste å og eneste flod engang løb igennem.


Med det allerstørste fald og den hurtigste strøm i hele Danmark.


Den skal ikke begraves én gang til!


© 2019 Steen UlnitsNedenstående illustration viser, hvordan Gudenåens laksebestand forsvandt helt efter anlægget af Tangeværket i 1920-24. Sidste Gudenå-laks blev fanget i 1928.

Så blev der stille i landets længste vandløb.


Gudenåens havørredbestand halveredes blot, da havørreden har halvdelen af sine gydepladser i tilløb til Gudenåen nedstrøms Tangeværket.

Med Lilleåen som det vigtigste.


“Genopret Gudenåen” - v. Peter Fosgerau - Nedergårdsvej 4 - 8881 Thorsø

Mobil 2637 1904 - Mail: kontakt@genopret-gudenåen.dk


Tilbage til indholdsfortegnelsen
“Genopret Gudenåen” er et samlingssted for foreninger og enkeltpersoner, der alle arbejder for, at

Danmarks længste vandløb og eneste flod kan få sit naturlige løb tilbage.

Så åen kan flyde uhindret og fiskene vandre frit.


Alle indlæg står for de enkelte forfatteres egen regning.

Teksterne må frit citeres og anvendes

mod behørig kildeangivelse.

 

Budskabet, der ikke faldt på klippegrund...